Kent Konseyi'nde Bütünşehir”, yeniden masaya yatırıldı

Kent Konseyi

Doç. Dr. Gökhan Orhan:”Balıkesir'in coğrafyası bu statüye uygun değil” İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Göçmez:”Bandırma'nın il olma hayâli sona eriyor”












Bandırma Kent Konseyi'nin genel kurulunda, Balıkesir'in Bütünşehir” veya Büyükşehir” olmasının Bandırma'ya neler getirip, neler götüreceği bir kez daha tartışıldı.

Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleşen genel kurulda ilk konuşmayı yapan Kent Konseyi Başkanı Dr. Selim Panç, bugüne dek gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Konuşmasına, iyi niyetle çalıştıklarını, ancak gerçekleştirdikleri çalışmaları da yeterli bulmadıklarını vurgulayarak başlayan Panç, şunları söyledi:

En büyük eksiğimizin, kurumsallaşamamak olduğunu düşünüyoruz. Belediye Başkanımız Sedat Pekel'in büyük desteğini görüyoruz. Ancak bütçemiz ve sekretaryamız yeterli değil. Kapımız, Bandırma'ya hizmet etmek isteyen herkese açık. Bandırma için büyük hayâllerimiz var. Bandırma'da neden sanat müzesi ve Son Kurşun'a paralel şekilde Kurtuluş Savaşı'nı simgeleyen müzeler olmasın? Kurtuluş Savaşı'nın sebbolü Bandırma Vapuru'nun bire bir kopyası niye kentimizde bulunmasın? Üç kuşak Kırkpınar Başpehlivanı olan Acarlar'ın anıtı neden Bandırma'da yer almasın? Bandırma'nın niye turizm ayağı bulunmasın?”

Dr. Panç, önümüzdeki dönemlerde, Kent Konseyi'ne bağlı olarak mahalle ve çocuk meclislerini de oluşturmak istediklerini sözlerine ekledi.



Doç. Dr. Gökhan Orhan kürsüde

Ardından söz verilen Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Orhan, 13 ilin, Büyükşehir” veya Bütünşehir” yapılması konusunda hazırlanmakta olan yasa tasarısı ile ilgili düşüncelerini açıkladı. Balıkesir'in de bu kapsama alınmasının, hizmet akışı açısından yararlı sonuçlar doğuracağını düşünmediğini belirten Orhan, Bir uçtan, bir uca 300 kilometreyi bulan bir coğrafyada, tüm bu yörelere, Balıkesir merkezli hizmet verilmesi mümkün değildir” dedi. Bu uygulamanın, yerel yönetimlerde de merkeziyetçiliğe yol açacağını öne süren Doç. Dr. Orhan, Hani biz, merkeziyetçi yönetimlere karşıydık?” diye konuştu. Kırsal kesimi çok geniş bir coğrafyayı kapsayan Balıkesir'in, bu statüye kavuşturulmasını hizmet açısından yararlı görmediğini vurgulayan Orhan, Ama yine de, yeni yasanın komisyonlardan nasıl çıkıp, TBMM'ne geleceğini, mecliste kabul edilip, edilmeyeceğini de görmek gerekir” diye konuştu.



Ahmet Göçmez'in değerlendirmesi

Geçtiğimiz günlerde, Kocaeli'de incelemelerde bulunarak,CHP Balıkesir İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Göçmez de yaptığı konuşmada, Bütünşehir” olma modelinin Balıkesir'e uymayacağı gibi bunun gerçekleşmesinin, Bandırma'nın il olma hayâlini de ortadan kaldıracağına dikkati çekerken, şunları söyledi:

Balıkesir'in Bütünşehir kapsamına alınması, ilin dokusuna da uygun değildir. Bu statüde, Balıkesir merkezden uzakta bulunan Marmara Adası, Altınova gibi yerlere nasıl hizmet götürülecektir? Ancak AKP Hükümeti, bu olaya siyasi hesaplarla bakmakta ve kırsal alanda güçlü olduğunu düşünerek, Balıkesir Belediyesi'ne kendi bayrağını dikmek istemektedir.”



Talip Yıldız, söz verdi, gelmedi

Öte yandan, Göçmez ile birlikte Kocaeli'nde, Bütünşehir” konusunda incelemelerde bulunan, Kent Konseyi'nin de toplantısına katılarak, bilgi verme sözü veren Balıkesir İl Genel Meclisi Üyesi Talip Yıldız, konseyin genel kurul toplantısına katılmadı.

Konuyla ilgili bilgi veren Bandırma Kent Konseyi Başkanı Dr. Selim Panç, Sayın Yıldız ile daha önce yaptığımız görüşmede, toplantımıza seve seve katılacağını söylemişti. Dün akşam bir kez daha arayarak, toplantımızı hatırlattığımda, yine katılacağını belirtti. Herhalde son anda önemli bir işi çıkmış olacak ki, şu anda aramızda bulunmuyor” dedi.







ÖMÜR ALTINEL
10.05.2012 20:26:51
Tabiiki çok olumlu vede olması gereken bir toplantı. Bu ve buna benzer toplantılar epey zamandır yapılıyor ve buna benzer yorum ve beyanatlar veriliyor. Gel gözkü kimsenin tabiri caiz ise tınladığı yok. İmam bildiğini okuyor.Gönül isterki bu toplantıda AKP ilçe başkanı veya AKP milletvekilleride bulunsun. Bandırmanın il olması ile ilgili aylardan beri söz konusu kişilere soru sormaktan

ÖMÜR ALTINEL
10.05.2012 20:31:01
yorulmadım. AKP nin ilçe başkanı ve milletvekilleri patronlarından kesin talimatı almışlar. Bandırmanın il olması onları hiç ilgilendirmiyor. onlar için tek şey var aldıkları talimat.adamalrın umurlarında bile değil. Yani anlıyacağımız bu konuda işimiz zor. AMA BEN HEP SORMAYA DEVAM EDECEM.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli